Advies     Levering     Onderhoud

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Poederblussers:

Het poeder van een poederblusser heeft een groot blussend vermogen. Het zorgt ervoor dat de verbinding tussen brandstof en zuurstof vertraagd wordt, of te wel niet goed bij elkaar komen waardoor de brand uit gaat.
Een poederblusser is geschikt voor vaste stof-, vloeistof-, elektriciteits- en gasbranden. Eigenlijk dus een echte alleskunner. Het is ook de meest verkochte blusser vanwege de prijs, maar denk ook aan de nadelen!

Bij activering van de blusser komt er een hele grote poederwolk vrij, die bij gebruik binnenshuis de gehele kamer vol met poeder zet.
Deze wolk belemmert u het zicht waardoor het zou kunnen dat de uitgang moeilijk te vinden is. Als u het poeder inademt kan het enigszins laxerend werken.

Het poeder zal zich door het gehele pand verspreiden en langzaam neerdalen. Het komt ook op en zeker ook in al uw elektrische apparaten. Het komt dus ook op de printplaten te liggen. Doordat het poeder een zout is, zal dit vocht aantrekken. Doordat het een zout is zal er oxidatie (roestvorming) gaan plaatsvinden en na een maand of 4 à 5 heeft het poeder ook dusdanig veel vocht aangetrokken, dat het kortsluiting op de printplaten kan veroorzaken met alle gevaren van dien.

Tegenwoordig is het ABC-poeder van een poederblusser (Natrium Bicarbonaat) waterafstotend gemaakt d.m.v. Kaliumcarbonaat wat is bewerkt met siliconenolie of met Magnesiumstearaat. Dit gaat het "klonteren" van het bluspoeder tegen.
Poeder is wel het enige blusmiddel wat geschikt is om een gasbrand (klasse C) te blussen!

De poederblusser is dus een prima blusmiddel maar bedenk wel dat het gebruik ervan ook hele grote nadelen heeft.

Specialisten in veiligheid

Image
Image
Image
Image
Image
Image